Povabilo k pripombam na izhodišča za strategije s področja informacijske družbe

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob koncu sedanje finančne perspektive in pred začetkom novega razvojnega obdobja 2014 – 2020 pripravili izhodišča za pripravo novih strateških dokumentov s področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij.

V okviru pobude Digitalna Slovenija 2020 so objavili izhodišča za pripravo strateških dokumentov:

  • Strategija razvoja informacijske družbe do leta 2020
  • Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020
  • Strategija kibernetske varnosti

Republika  Slovenija po razvitosti informacijske družbe primerjalno zaostaja, kar se nedvomno negativno odraža na drugih razvojnih področjih. Problem je posledica bistveno prenizkih vlaganj v razvoj informacijske družbe in premajhnega splošnega zavedanja o pomenu informacijsko komunikacijskih tehnologij in interneta za razvoj gospodarstva, države in celotne družbe. Da bi obrnili trende, je treba spremeniti odnos družbe do IKT in interneta ter oblikovati spodbudnejše okolje za hitrejši in bolj usklajen razvoj informacijske družbe. Doseči je treba večje splošno zavedanje o pomenu IKT in interneta, da bi lahko izkoristili razvojne priložnosti za večjo konkurenčnost sektorja IKT, za razvoj digitalne družbe, digitalnega gospodarstva in ne nazadnje za t.i. digitalno rast.

V izhodiščih za pripravo strategij je predlagana vizija, da moramo s pospešenim razvojem digitalne družbe izkoristiti razvojne priložnosti IKT in interneta in se uvrstiti med napredne sodobne družbe. Za zasledovanje razvojne vizije se predlaga upoštevanje razvojnih načel:

  • splošna digitalizacija,
  • intenzivna in inovativna uporaba IKT in interneta v vseh segmentih družbe,
  • visokokvalitetna širokopasovna infrastruktura in hitri dostop do interneta za vse,
  • razvoj vključujoče digitalne družbe.

Zainteresirana javnost lahko pripombe, dopolnitve ali prispevke do 3. 10. 2014 posreduje na naslov gp.mizs(at)gov.si, s pripisom ”za DSi2020”.

Internetno javnost v okviru Slovenskega internetnega foruma, ki ji ni vseeno kje na lestvici družbenih razvojnih prioritet je umeščen razvoj informacijske družbe, vabimo k oddaji prispevkov.

 

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.

2 Responses to Povabilo k pripombam na izhodišča za strategije s področja informacijske družbe

  1. DavorS says:

    Odbor SIF meni, da se tematika, ki jo obravnavajo navedeni trije predlagani strateški dokumenti, v precejšnji meri dotika tem, ki zadevajo tudi naš (SIF-ov) zorni kot (še posebno tretji dokument). Zato se nam zdi zelo koristno, da v duhu dogovorjenih načel izmenjamo naša razmišljanja o teh zadevah – bodisi na tem mestu bodisi po uveljavljenem elektronskem poštnem seznamu sif@sif.si. Porodila se je tudi ideja o razpravi “v živo”. Odbor SIF je pripravljen organizirati javno tribuno v dneh okoli 24. septembra, kjer bi najprej dali priložnost avtorjem teh treh dokumentov, da zadevo predstavijo, potem pa bi imeli zainteresirani udeleženci priložnost za razpravo. Upamo, da bo kresanje mnenj dalo pobudnikom teh strategij tudi precej koristnega inputa pri oblikovanju nadaljnjih usmeritev.

    Za Odbor SIF
    Davor Šoštarič

  2. Marjan Turk says:

    Davor,

    me veseli, da si internetna javnost, organizirana v okviru SIF, želi javno razpravo o strateških usmeritvah na področju razvoja informacijske družbe in zagotavljanja kibernetske varnosti. Sodelavci Direktorata za informacijsko družbo na MIZŠ smo pripravljeni sodelovati na posvetu. Po potrebi lahko rezerviramo dvorano na MIZŠ. V tem primeru prosim za čimprejšnjo določitev termina javnega posveta SIF.

    Lep pozdrav,
    Marjan Turk
    Direktorat za informacijsko družbo
    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja